Vanaf 1 januari 2025 geen quasi-immuniteit meer voor uitvoeringsagenten

3 december 2024 Ellen Schoonvliet 0 Comments

Het nieuwe Burgerlijk Wetboek maakt een einde aan quasi-immuniteit

Vanaf 1 januari 2025 treedt er een belangrijke wijziging in het Belgische recht in werking, met gevolgen voor uitvoeringsagenten, zoals bestuurders, werknemers, vertegenwoordigers en onderaannemers (waaronder ook consultants). Tot deze datum genoten zij immers een vorm van bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid door de schuldeisers van hun opdrachtgever, ook bekend als quasi-immuniteit. Dit verandert vanaf 1 januari 2025.

Het oude recht voor 1 januari 2025: quasi-immuniteit voor uitvoeringsagenten

Quasi-immuniteit houdt in dat uitvoeringsagenten (of hulppersonen) die een fout maakten tijdens de uitvoering van een contract aangegaan door de vennootschap in de meeste gevallen (vandaar ‘quasi’-immuniteit) beschermd zijn tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Uitzonderingen zijn wanneer hun fout ook een misdrijf uitmaakt (zoals vernieling, diefstal, valsheid in geschrifte,…) of schade veroorzaakt die losstaat van de contractuele tekortkoming. Dit is vastgelegd in het “Stuwadoorsarrest” van het Hof van Cassatie.

Het nieuwe recht vanaf 1 januari 2025: persoonlijke aansprakelijkheid voor uitvoeringsagenten

In het nieuwe Burgerlijk Wetboek wordt de quasi-immuniteit afgeschaft vanaf 1 januari 2025. Dit betekent dat uitvoeringsagenten in de toekomst voor fouten bij de uitvoering van een contract aangegaan door de vennootschap, wél persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld door de schadelijdende schuldeiser. Dit is overigens ook van toepassing voor bestaande overeenkomsten waarbij het contract werd afgesloten voor, maar schade is ontstaan na de nieuwe wetgeving.

Toch is het belangrijk om te benadrukken dat niet elke fout die door een uitvoeringsagent wordt gemaakt tijdens de uitvoering van een overeenkomst zal leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Enkel wanneer de fout een buitencontractuele fout betreft, ook wel aangeduid als ‘onrechtmatige daad’, kan de uitvoeringsagent rechtstreeks worden aangesproken.

Bent u al voorbereid op deze nieuwe wetgeving?

Door proactief te handelen, kunnen bestuurders, werknemers, onderaannemers en andere uitvoeringsagenten zich beter beschermen tegen de negatieve gevolgen die deze wijziging met zich mee kan brengen.

Wilt u zich voorbereiden op deze aankomende wijziging en nagaan of uw nieuwe én bestaande contracten bestand zijn tegen de impact van deze nieuwe wetgeving? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Vanaf 1 januari 2025 geen quasi-immuniteit meer voor uitvoeringsagenten was last modified: december 3rd, 2024 by Ellen Schoonvliet